Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» – Αλλαγές στο όριο ατόμων στα καταστήματα

Ανοίγουν λύκεια και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away και την απελευθέρωση της αγοράς στην Αχαΐα στο μοντέλο της Αττικής -click away και click in shop- πραγματοποιήθηκαν κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away ενώ για την Αχαΐα θα επιτρέπονται και τα ραντεβού εντός των καταστημάτων. Για την Κοζάνη, η εισήγηση επαναλειτουργίας είναι αρνητική καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη.

Οι ειδικοί πρότειναν να παραμείνουν κλειστά τα mall σε όλη τη χώρα, ενώ αρνητική είναι και η εισήγηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές καθώς τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας παραμένουν άκρως ανησυχητικά, με την πίεση στο ΕΣΥ να εντείνεται, κυρίως στην Αττική.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παπαευαγγέλου: Στο 6,1% η θετικότητα – Πολλά περισσότερα κρούσματα με τα self tests

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, σημειώνοντας παράλληλα πως παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση. «Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, εάν ο ιός κυκλοφορεί στο σπίτι, πιθανότατα να κολλήσουν όλοι».

Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων του επταημέρου για πρώτη φορά αυξήθηκε άνω των 3.000, συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε μια φάση που αυξήθηκε ο αριθμός τεστ πανελλαδικά.

Τόνισε πως η θετικότητα ανέρχεται σε 6,1%, ενώ συνέχισε: «Είναι βέβαιο πως με τα self tests θα έχουμε πολλά περισσότερα νέα κρούσματα. Αυτός είναι όμως ο στόχος μας με τα self tests: Να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς ώστε να τους απομονώνουμε εγκαίρως». Η ίδια σημείωσε πως η πληρότητα των ΜΕΘ COVID ανέρχεται σε 85% πανελλαδικά. 

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα Λύκεια που ανοίγουν από Δευτέρα, υπογραμμίζοντας πως όλες οι κινήσεις «χαλάρωσης των μέτρων» θα γίνεται σταδιακά.

Μαγιορκίνης: Επιβαρύνθηκαν Αττική – Θεσσαλονίκη

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των θανάτων.

Η Αττική επιβαρύνθηκε κατά 7% και η Θεσσαλονίκη σε 8%, ως προς τα ενεργά κρούσματα, συνέχισε.

Νέες περιοχές σε σκληρό lockdown

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε τα εξής: «Η επιδείνωση έχει ως αποτέλεσμα με ομόφωνη εισήγηση των ειδικών την ένταξη στο επίπεδο σκληρού Lockdown της Περιφερειακής Ενότητας Κω, του δήμου Ήλιδας».

Κατεβαίνουν, ωστόσο, από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο» από Δευτέρα η Αιτωλοακαρνανία, η Αργολίδα και μέρος της Φθιώτιδας. Επίσης οι δήμοι Μαντουδίου, Ιστιαίας – Αιδηψού, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας και ο δήμος Σκιάθου.

Ανοίγουν Λύκεια και λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Και συνέχισε ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Από Δευτέρα, 12.04.2021, επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Το λιανεμπόριο συνεχίζει την λειτουργία του, αλλά αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης

Αποφασίστηκε επίσης η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, ενώ στην Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι… κατακόκκινη.

«Νωρίς ακόμη για το Πάσχα…»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εξετάζονται σενάρια «ανοίγματος» των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενόψει του Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος: Συγκεκριμένα τόνισε πως απέχουμε ακόμη τρεις εβδομάδες από το Πάσχα κι έτσι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, αποφεύγοντας να δώσει την οποιαδήποτε -πιο συγκεκριμένη- απάντηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί